Okul Başarısının Yolu Doğru Beslenmekten Geçiyor

Okulda veya evde dinlenirken ve ders çalışırken açlık hissedildiğinde tüketilen besinlere dikkat edilmelidir. Örneğin, şeker ve şekerli besinler, çikolata, cips, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyvelerin tüketiminin tercih edilmesi çocukların sağlıklı beslenmeleri açısından daha yararlıdır.

Çocuklarımızın sağlıklı beslenmesi, büyüme ve gelişmeleri yanında, okul başarısı içinde çok önemlidir. Okul çağı döneminde, öğrencilerin bedensel ve zihinsel gelişimlerini en iyi şekilde tamamlamalarına ve ileriki yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarına destek olmak gerekir. Yapılan çalışmalarda, yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri, okulda devamsızlık sürelerinin uzadığı ve okul başarılarının düşük olduğu ortaya konmuştur.

Çocuklarda sağlıklı ve dengeli beslenme, bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimi direk olarak etkiler. Bebeklik ve çocukluk döneminde kazanılan diğer davranışlar gibi beslenme alışkanlığı da gelecekteki beslenme tarzını belirleyecektir. Gerek ailede gerekse okulda beslenme eğitiminin yetersiz olması, çocuğun ne miktarda ve hangi tür besinlere ihtiyacı olduğunu bilmemesi, düzensiz besin alımı, yanlış besin seçimi, besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasındaki hatalı uygulamalar, okullarda verilen ve yenilen besinlerin uygun olmayışı beslenme sorunlarına neden olmaktadır.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME

Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir. Süt grubunda yer alan süt, yoğurt, peynir, yumurta; et grubunda yer alan et, tavuk; sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren kuru baklagiller, ekmek, bulgur, makarna, pirinç ve benzeri besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir. Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt, 1-2 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmeleri önemlidir. Hastalıklara karşı daha dirençli olmaları, göz, cilt ve sindirim sistemlerinin sağlıklı olması için her gün mevsimine göre 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmeleri önerilmektedir. Çocukların büyüme ve gelişiminde en önemli besin maddesi proteinlerdir. Günde 3-4 köfte kadar et, tavuk, balık ya da 1 tabak kuru baklagil yemeği tüketmesi, yine günde 1 tane yumurta tüketmesi vücut ve beyin gelişimi için çok önemlidir. Tahıl ve ekmek ağırlıklı beslenen çocuklarda; gelişme geriliği, boy kısalığı, soluk beniz, kilo kaybı, dikkat dağınıklığı, yorgunluk görülür. Balıkta bulunan ve elzem yağ asidi olan omega 3, beyin gelişimi ve iyi bir hafıza için çok önemlidir. Haftada 1 kez (kızartmadan) gerçek deniz balığı yemeyen çocukların mutlaka balık yağı kullanmaları gerekir.

EN ÖNEMLİ ÖĞÜN KAHVALTI

Öğrenciler için en önemli öğün kahvaltıdır. Bütün gece süren açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için enerjiye gereksinim duymaktadır. Kahvaltı yapılmazsa dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Bu nedenle, güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlamak öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece önemlidir. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir. Peynir, haşlanmış yumurta, şekersiz süt veya taze meyve suyu, birkaç dilim tam buğday unu ekmeği, çocuklar için yeterli ve dengeli bir kahvaltı örneğidir. Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile mümkündür. Bu nedenle, öğün atlanmamalıdır. Günlük tüketilecek besinlerin 3 ana, 2 ara öğünde alınması en uygun olanıdır.

SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Açıkta satılan besinler, yeterince güvenilir ve temiz değildir. Ayrıca, uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle, özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinlerin kesinlikle satın alınmaması gerekmektedir. Çocukların vücut ağırlığının yüzde 60-70’ini su oluşturmaktadır. Bedende birçok işlevi olan su, vazgeçilmez bir besin maddesidir. Suyu az tüketen çocuklarda yorgunluk, halsizlik, dikkat dağınıklığı ve baş ağrısı görülebilir. Cilt kurur, saç dökülmesi görülür, kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim bozuklukları ortaya çıkar. Okul çağı çocuklarında günde 6-8 bardak temiz su içilmesi önerilir.

FİZİKSEL AKTİVİTE ARTIRILMALI

Vücudun düzenli çalışması, tüketilen besinlerin vücuda yararlılığının artırılması, çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerine olumlu katkı sağlamaları açısından fiziksel aktivitenin artırılmasına da önem verilmelidir. Bu nedenle, çocukların gerek okul yönetimi gerekse de ebeveynleri tarafından sevdikleri herhangi bir spor dalı ile ilgilenmeleri teşvik edilmelidir. Obezite ciddi bir hastalıktır; diyabet, tansiyon, kalp damar hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, karaciğer yağlanması, çeşitli kanser türleri (mide, mesane, kolon vb.), uyku apnesi ve solunum yolu hastalıkları, depresyon gibi birçok hastalığa zemin hazırlar. Obezite ve birçok hastalığı önlemek için sağlıklı ve dengeli beslenmeli, aktif bir hayat sürmeliyiz. Sağlıklı bir birey olmak için okul çağında ki beslenme eğitiminin çok önemli olduğunu unutmamalıyız.

EL YIKAMA VE DİŞ FIRÇALAMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRILMALI

Sağlıklı yaşam için çocuklara el yıkama ve diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması çok önemlidir. Kirli eller, basit bir soğuk algınlığından ölümcül hastane enfeksiyonlarına kadar pek çok hastalığın nedeni olabilmektedir. Bu nedenle çocuklara, özellikle yemek yemeden önce ve sonra, tuvalete girdikten sonra, dışarıda oyun oynadıktan sonra, dışarıdan eve gelince ellerini, ılık akan su altında sabun ile iyice ovuşturarak yıkamaları konusunda alışkanlık kazandırılması gerekmektedir.

Eylül Anaokulu uzman ekibi ile çocuklarımızı daha bilinçli ve sağlıklı hayata hazırlıyoruz.

Even the bitterest fruit has sugar in it.

– Terry a O’Neal

The trees that are slow to grow bear the best fruit.

– Molière